Hogyan tudósítson a média az öngyilkosságokról?

Bodonovich Jenő szerint az öngyilkosságot helytelenül bemutató tudósítások növelhetik az szuicid kísérletek számát

Közzétéve: 2013. szeptember 27.

null
Az öngyilkosságot helytelenül bemutató tudósítások növelhetik az öngyilkosságok számát, ezért a média- és hírközlési biztos – az Egészségügyi Világszervezet javaslatát követve – ajánlásokat fogalmazott meg az ilyen esetek megjelenítésére a médiában. Bodonovich Jenő A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián, Balatonalmádiban ismertette a honlapján már korábban közzétett ajánlásait.

Bodonovich Jenő, Balatonalmádi (606x230)

[MTI/NMHH]

Magyarországon naponta átlagosan több mint hat ember követ el öngyilkosságot, a 15-24 évesek körében ez a második számú, míg a 25-30 évesek körében a leggyakoribb halálok.

Bodonovich Jenő pozitív és negatív példákat is hozott arra, hogy a médiának komoly szerepe van az elkövetések növekedésében vagy csökkenésében: az első magyar szépségkirálynő halálának középpontba állítása után mintegy kétszáz fiatal lány öngyilkosságát hozták összefüggésbe az esettel, míg az Ausztriában korábban divatossá vált, a metróban elkövetett esetek száma csökkent, miután a sajtó már nem számolt be az újabb halálokról.

A biztos hangsúlyozta: az öngyilkosság tényét csak akkor kellene közzétenni, ha az feltétlenül szükséges. Kerülni kell az eset környezetének vagy az elkövetés módjának bemutatását, emellett az érzelmi háttérről sem lenne szabad beszámolni. Csökkenti az utánzások számát, ha az öngyilkosságot a média lelki zavar hatásaként mutatja be, és azt hangsúlyozza, hogy az megelőzhető lett volna. Bodonovich Jenő a híradásokban szerepeltetné a krízishelyzetben lévőknek létrehozott segélyvonalak elérését is.

Bodonovich Jenő előadásának elektronikus segédanyagát kapcsolódó dokumentumként mellékeltük.