Kastory Edina az új média- és hírközlési biztos

Közzétéve: 2015. április 30.

Kastory Edina ügyvéd, jogi szakértő veszi át Bodonovich Jenő, média- és hírközlési biztos feladatait nyugdíjba vonulását követően, május 1-től a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál.

Kastory Edina (587x487 px)

Május 1-től Kastory Edinát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Média- és hírközlési biztos hivatalának vezetőjévé Karas Monika, a hatóság elnöke. Az ügyvéd, jogi szakértő az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, és széles körű tapasztalattal rendelkezik a polgári-vállalati jog számos szegmensében, kiemelt szakterülete a hírközlés és média, valamint a gyógyszeripar szakága. Adatvédelmi, igazgatási, érdekvédelmi ügyekben jelentős szaktudást szerzett mint jogi képviselő és szakértő. Dolgozott civil és kormányzati hírközlési, mobiltávközlési, rádiós és televíziós műsorszolgáltatási, vezetékes és műholdas műsorelosztási ügyekben, hírközlési és híradástechnikai rendszerek közbeszerzésében, frekvenciahasználati jogosultságok árverésénél, pályáztatásánál, engedélyeztetésénél, továbbá részt vett hírközlési jogharmonizációs, jogalkotási feladatokban. Megbízói közé tartoztak rádiós és televíziós médiaszolgáltatók, hírközlési szolgáltatók, és hosszú éveken keresztül végzett jogi tanácsadói, illetve szakértői tevékenységet a hatóság, illetve jogelődei számára.

A média- és hírközlési biztos tisztségét 2015. május 1-ig betöltő Bodonovich Jenő nyugdíjba vonul, az NMHH elnöke értékelése szerint munkáját odaadóan és magas szakmai színvonalon végezte. Biztosként elért eredményei közé tartozott, hogy ajánlásokat adott ki arról, hogyan tudósítsanak az újságírók az öngyilkosságokról, az emberkereskedelemről és a kapcsolati erőszakról, valamint arról, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe a televíziók a valóságshow-knál alkalmazott mobilos szavazások lebonyolításakor. Számos egyeztetést végzett média- és hírközlési szereplőkkel, kiemelendő közülük az előfizetők védelmében aláírt megállapodás a UPC-vel, illetve a DIGI Kft.-vel, és konferenciát szervezett a megfélemlítés elleni küzdelemről. A szakember, aki korábban ügyvédként tevékenykedett, 2002 és 2009 között pedig az ORTT Panaszbizottságának egyik Tanácsát vezette, 2011. március 22-étől látta el feladatát a hatóságnál.